söndag 12 augusti 2012

Reflexioner mm


Nu börjar jag komma tillbaka till  ’verkligheten’, se bild nedan... Jag har redan lärt mig uppskatta vardagssaker som att vara torr om fötterna mm.
Tänkte skriva ned några reflexioner jag har från min resa som baseras på mina erfarenheter och det jag upplevt.
Vissa kommentarer nedan kan låta negativa och ge en mörkare bild av detta fantastiska äventyr men det är enligt mig bättre att känna till vad som kan hända för då finns en möjlighet att förbereda sig och klara av problemet när det dyker upp istället för att ett problem gör att man måste bryta.

Varför:
Det var en fråga jag ofta fick både före äventyret och under resans gång. Jag svarade att det är äventyret som lockar plus att se om jag klarar av utmaningen. Det är nog bara att konstatera att jag är nog en person som gillar utmaningar. Att sedan få se hela Sveriges kust är något jag tänkt länge på.

Förberedelser:
Otroligt viktigt enligt mig. Såväl fysiskt, mentalt och materiellt. Den fysiska delen handlar naturligtvis om att ha paddlat förut och veta om att man klarar av längre sträckor under flera dagar i följd. Men även att ha tränat upp de delar av kroppen som kommer att användas mycket typ mage och bål. Rekommenderar här starkt Coreträning  eller liknande som bland annat Friskis & Svettis har (jag har själv tränat där i mer än 10 år).
Mentalt är det att förbereda sig på att det är en lååång resa och att oväntade saker kan dyka upp. För mig har det fungerat bra att dela upp det stora målet i flera små delmål., även under varje paddeldag.
För mig har begreppet ’det här går inte’ inte funnits i mitt huvud utan när det varit tufft väder så var det bara att tänka ’dit fram skall jag'. Glöm inte att ge dig själv beröm när du nått ’dit’, ingen annan gör det…
Materiellt är min erfarenhet att flera resor tidigare hjälper en att veta vad som behöver vara med för att passa mig så jag har haft äldre packlistor som reviderats med åren.

Kajaken:
Jag tror starkt på att ha en stabil kajak som klarar av det väder och sjö som kommer att dyka upp för att känna sig säker och inte får problem med balansen. Att den går 0,25 knop snabbare har mindre betydelse enligt mig. Vidare skall den vara tålig mot grundstötningar eftersom det finns enormt mycket sten runt kusten på vissa ställen och speciellt vid motvindspaddling vill man ju gärna gå nära öar och strandlinjen. Jag förstår nu varför vissa personer har valt att förstärka botten på sin kajak.
Min Prijon Marlin Prilite är stabil utan last ännu mer stabil med last och relativt oöm i skrovet, jag gick på en hel del sten får erkännas..

Vädret:
Jag hade inte förväntat mig den mängd regn och att det skulle blåsa så mycket som det gjort den här sommaren. De dagar utan regn är enklare att räkna än med. Jag fick helt enkelt lära mig tycka om regnet…
Det är ju ingen hemlighet att motvinden är den största motståndaren men även för mycket medvind kan ställa till problem om vågor och dyningar bryts in mot kajaken bakifrån.
Totalt var jag inblåst i 6 dagar (har kunnat paddla kväll eller halvdag några gånger och räknat dessa tillfällen som 0,5 dag inblåst).

De dagar med sol och lite vind var fantastiska.

Lägerlivet:
Tror att ett kupoltält är rätt att ha med sig och gärna ett med plats. Jag hade ett tält för tre personer vilket var perfekt för mig. En annan viktig sak är liggunderlaget som i mitt fall är ett 7 cm tjockt uppblåsbart Exped synmat extra bred och långt (har även ett likadant smalt och kortare sedan tidigare men valde att investera i ett större vilket jag inte ångrade en sekund) för komfort.
Jag hittade ofta någorlunda bra platser och ville jag vara nära en dusch så kan jag rekommendera båthamnar/gästhamnar istället för campingplatser eftersom varje båthamn har en ramp för isättning av mindre båtar där det går att landa en kajak (en campingplats kan ligga 500 meter eller mer från vattnet vilket kräver mycket bärande från en kajak) plus att du sällan behöver betala för dusch och toalett om du kommer med en kajak. Du kan naturligtvis ladda de elprylar du har med dig där också. Generellt kände jag mig mer välkommen i en båthamn än på en campingplats.
En episod jag måste nämna jag tänkt på flera gånger efteråt är när jag kom till Väddö kanal och behövde en plats för tältet och såg ett ställe där jag lätt kunde landa kajaken och 15 meter därifrån slå upp tältet. Det var en kohage och vad jag kunde se på spillningen hade ingen varit där på ett bra tag och jag tog fram tältet och tänkte sätta upp det men jag tog och gick iväg 500 meter till närmaste hus och frågade om det gick bra att tälta där och de hade inte sett några kor där på länge så det var nog inga problem. Men när jag kom tillbaka fann jag några kvadratmeter gräs på andra sidan elstängslet nära en Trimaran så jag funderade ett tag och flyttade kajak och tält till Trimaranen. När jag gick iväg nästa morgon såg jag 10-15 unga tjurar på den plats jag var på väg att slå upp tältet dagen innan… pratade med en släkting efteråt om detta och han sa att ingen vettig människa går in i en hage med tjurar…

Kommunikation:
I dagens samhälle är ju det en nödvändighet… och speciellt via nätet där väderleksappar finns för mobilen och berättelser via bloggar. Oftast gick det att nå ett datanät för kontroll av väder och uppladdning av bloggtext. Jag använde oftast YR.no och sjöräddningens app. Appen för Blogger är smidig att använda men det var problem att ladda upp bilder om inte kommunikationen med datanätet var bra.
Jag har själv lärt mig mycket och inspirerats av andras Blåbandet-bloggar genom åren och därför var det självklart att försöka bjuda tillbaka med att själv skriva några rader varje dag. Likaså är det ett enkelt sätt att kommunicera med familj, vänner och släkt via bloggen.
Vill passa på att tacka för alla kommentarer som skrivits på bloggen, det har stärkt modet och humöret när jag satt i tältet och var blöt och trött.

Kroppen:
Jag har klarat mig förvånansvärt bra kroppsligt sett. Inga skador har uppstått trots ibland många långa dagar i kajaken. Jag har alltid tränat min kropp under åren med all möjlig typ av träning vilket är ett stort intresse för mig (hade planer på att bli gymnastiklärare när jag var ung men det blev teknikutbildning  istället).
Jag har hela tiden stretchat armar, händer och överkropp när jag stannat plus även i kajaken.
Min taktik för händerna är att byta grepp ofta och sträcka ut fingrarna då och då på tillbakavägen plus att hålla så lätt i paddeln som möjligt (jag har en krökt paddel i kolfiber) vilket har resulterat i att jag inte har fått några blåsor och inte ont i handleder och underarmar.
Helt klart sliter många timmar i kajaken varje dag hårt på kroppen och händerna har fått smörjas med Helosan-salva på kvällarna.

Säkerhet:
Har för mig varit prioritet ett. Bäst är naturligtvis att inte gå ut om det blåser för mycket och sjön är för besvärlig men förhållandet tills havs kan ändra sig snabbt vid en längre överfart. Vind och vågor kan ändra sig på 10 minuter. Som princip hade jag att torrdräkten skulle vara på vid större överfarter. Jag gör inga större överfarter vid frånlandsvind utan går då en längre väg nära land. Har dessutom haft en SPOT i flytvästen för satellitkommunikation ( där anhöriga även kan se var jag går via en trackerfunktion). Har fått reda på att det inte går att ha SPOT’en i en bröstficka när man paddlar mot norr för då kommunicerar den sämre mot satelliten/erna.
Flytväst etc ser jag som en självklarhet att ha. Tyvärr har jag mött en del paddlare utan vilket jag har svårt att förstå.

Problem:
Det största problemet som uppstod för mig var när en hel fyllning i en nyss rotfylld tand lossnade i Ystad. De första tankarna var då att det blir svårt att fortsätta med en ’öppen tand’ men efter ett besök på Folktandvården i Ystad en morgon (jag satt utanför och väntade när de öppnade…) fixades tanden på bästa sätt.
För övrigt var det tätningen i halsen på min torrdräkt som gick sönder dagen före Haparanda vilket fixades med ’silvertape’. Jag hade även problem med mitt laddningssystem (Power monkey extreme) vilket slutade fungera i Skåne men där jag kunde hämta en ny i Västervik som fungerade bra sedan.

Kartor:
Har använt sjökort etc i Tyvek-material, skala 1:50000, där de funnits efter kusten, ett helt fantastiskt material. Övriga sträckor har jag använt den ’gula kartan’, i skala1:100000, som var det material som jag ansåg vara stryktåligast när jag besökte Kartcentrum i Stockholm för inköp av kartorna. Alla kartor rymdes i en 5 liters drybag.

Mat:
Min plan var att förutom frukost, äta frystorkat till lunch och burkmat till middag men om jag kom förbi något ställe under dagen där mat serverades skulle jag byta ut något av målen eller äta ett extra mål. Hade 40st Real frystorkat med mig och 5 st med mig hem (under totalt 48 dagar) så planen fungerade någorlunda. Burkar köpte jag under vägen.
Vidare stoppade jag i mig frukt, choklad, smörgåsar och nötter löpande under dagen när jag paddlade.
Jag hade med mig 4 x 4 liters vattensäckar och en 2 liters 'Camelback' på flytvästens rygg vilket räckte gott för mig.
Jag tappade en 5-6 kilo under resan och det som först försvann var nog fett på kroppen och sedan några muskler jag inte använde så mycket typ på benen.


Naturen:
Kan bara säga att Sverige är fantastiskt och vi skall vara rädda om den kust vi har och de 220.000 öar som finns där. Variationen av utseende, form och typ är stor. Ett stort minne är att få uppleva detta. Naturligtvis uppskattar man olika typer av kust och för min del gäller att den del av kusten som är bäst är där det inte finns sten nära kustlinjen.


Människor:
Jag träffade en hel del människor och överlag utom några få undantag är de flesta ytterligt intresserade av en Blåbandetpaddlare. Nästan alla är vänliga, givmilda och hjälpsamma så det finns verkligen hopp för mänskligheten.
Ibland kunde det gå nästan en hel dag utan att jag såg en människa eller en båt vilket jag kan förstå eftersom det var dagar då vädret inte var så bra och ingen ’vettig’ människa ville vara ute på sjön…


Fåglar och djur:
Jag såg mycket sjöfågel. En del säl här och där kunde jag se men de är ganska skygga och glider gärna ned från den sten där de ligger när jag kom nära dem.
Pratade en hel del med fåglarna ;-) och min favorit är tärnan som är en grym fiskare och flygare.


Familj och vänner:
Familjen är för mig viktig och det är tack vare dem och speciellt min fru Lena som den här resan var möjlig att genomföra eftersom det är lite ’egoistiskt’ att sticka iväg den tid den tar. Det finns tid att tänka på saker och ting under paddeldagarna och det är då positiva tankar om familjen kommer fram vilket har givit mental styrka.
Att vänner och arbetskamrater varit så engagerade i detta äventyr hade jag kanske inte räknat med så det har varit väldigt positivt.
Speciellt rörande var när Lena och Eric (min son) plus Ulf och Leena från Luleå mötte upp vid Haparanda, då gick tårarna inte att stoppa…

12 kommentarer:

  1. Hej Bror,

    Vet inte om detta blir mitt sista inlägg här, eller kommer du att blogga kontinuerligt i fortsättningen?

    Det var kul att läsa det korta reflektionen och jag hoppas på den långa muntligen och gärna med bildvisning.

    Utseendemässigt tycker jag att du ser förvånandsvärt välmående ut, efter 48 dygn i kajaken.

    Än en gång Grattis till din resa och vad blir nästa utmaning?

    //Lillebror

    SvaraRadera
  2. Bäste Börje. Tack för en härlig sommar då vi följt din blogg och spot varje kväll. Du lever verkligen upp till ditt smeknamn "Börje King"

    Leena och Ulf i Luleå

    SvaraRadera
  3. Hej Bror!!

    Ser att de tagit bort din målgång, är du diskad?:)
    Eller har du paddlat för fort..

    //Lillebror

    SvaraRadera
    Svar
    1. Peter, jag vet inte varför den är borta. Får undersöka med personen som har hand om siten.
      /Börje

      Radera
  4. Grattis Börje, det var kul att läsa din blogg och dina reflexioner! Själv funderar jag på att paddla HBB om någon år och börjar sammla tipps innan resan.
    /Jakub, Mölndal

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jacub/Jacob,
      Det var så jag förberedde mig att läsa och förstå andras erfarenheter. Kan det vara Jacob Johannesson i Mölndal?
      /Börje

      Radera
  5. Hej igen,
    Jakub Cvach, Mölndal, vi har nog inte träffats förut men det var spännande att läsa din blogg ändå. Får man återkomma senare om det dyker upp frågor angående HBB-paddling?
    /Jakub

    SvaraRadera
  6. Hej Jakub,
    Inga problem, du är välkommen att återkomma när du önskar.
    /Börje

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. hej Börje!
    tack för bra refektioner! Har följt Din resa från början till slut.
    Gratulerar!!

    SvaraRadera
  9. Starkt gjort ! Hoppas att allt är bra med dig efter den resan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pagaj,
      Det är bra med mig och jobbar för fullt igen. Konstigt är bara att jag fortfarande drömmer på nätterna om att jag är ute och paddlar i Norrland ;-)
      /Börje

      Radera